Tuesday, December 28, 2010

Broadband exceed limit!!

ok macam ni.
korang buat langkah-langkah macam ni.

1. start>run

2. taip cmd > enter

akan keluar command prompt

3. taip ipconfig/all

akan terpapar segala detail connection.
ip,subnet,gateway dan dns.

peratikan description connection.pastikan korang peratikan yang broadband punye.jangan silap.
kemudian tengok gateway

4.taip no. gateway tu
taip:

ping 10.176.44.70 -t

5.kemudian enter

pastikan ada reply yang diterima selepas anda tekan enter.
dan biarkan ia ping tanpa henti.
biarkan proses ini berterusan selama mana anda online.

prosses ini akan membuatkan anda sentiasa ada connection dan takkan DC dengan server dan akan mempercepatkan prosses penghantaran paket dan penerimaan paket.
so akan mempercepatkan proses membuka web page.

kalau malas nak taip2 setiap kali nak ping.just copy paste kod ni ke notepad dan save as namefailape2.bat
then double klik bile setiap kali nak ping


P/S: Sesiapa yang guna broadband pastu kena warning sudah lebih pakai boleh lah cuba. Aku amik ni kat Forum gempak...berguna la..kalau nak tahu banyak lagi pergilah ke sana.


terima kasih tuan tanah.

Sunday, December 26, 2010

Sabun & Anda










Sumber : Sudah tentulah Majalah Ujang, Kastunis Bijan : )

Saturday, December 25, 2010

IP Adress Change...

Ok, kali ini aku tak ada apa yang nak kongsi kecuali aku baru je balik dari Melaka kerana ada Rumah Terbuka Christmas ( Aku tak pergi, cuma ada urusan skit hehe..) tapi aku tengok highway plus jemm la jugak dengan keretanya dari negeri sembilan sampai Alor Gajah, Melaka. Hujan lagi petang tadi sampai senawang tak silap aku..

Aku takde idea nak share malam ni tapi aku pandang satu icon kat PC aku terus dapat idea. mungkin dah ada otai-otai blogger yang dah buat tapi kalau saya noob ni baru nak belajar tolong soundkan hehehe...

Ok tanpa berlengah tulisan yang panjang dan mengarut..siapa yang pandai tipu IP adress??tukar IP adress??
caranya mudah sahaja.(aku selalu buat ni bila main game..contoh game kat Facebook). Ini cuma untuk penguna browser Mozilla sahaja yang lain-lain aku tak tahu.



Step 1 : Pergi ke lawan web rasmi Mozilla Add-ons dan download ini.
          

ATAU



Beza kedua-duanya tak banyak beza cuma dia dah tambah function seperti SwitchProxy, ProxyButton, QuickProxy, xyzproxy, ProxyTex, TorButton dan lain-lain.


Step 2 : Selepas selesai dowload dan install, browser Mozilla akan memaklumkan, supaya Mozilla akan di restart, maka restart dululah baru berkesan.


Step 3 : Browser anda sudahpun ada FoxyProxy seperti ini..

Icon Terletak pada paling kanan dan paling bawah browser Mozilla.



Step 4 : Nak tukar cuma DOUBLE CLICK pada icon FoxyProxy dan akan terkeluar ini...

Cuma Click Add New Proxy.dan masukkan nombor IP yang baru.


Step 5 : Mana nak ambil no IP Adress? ok kamu cuma perlu pilih sahaja di sini dengan copy dan paste...


Maka korang pilihlah IP mana yang korang nak pastu ENABLEkan IP yang korang pilih..banyak dan sungguh pelbagai...




Ini pandangan akulah sama ada yang baik atau buruk selepas pakai...

Kelebihan:

1) Dapat download banyak-banyak dari pelbagai Hosting Files seperti Hotfile,RapidShare dan sebagainya yang memerlukan masa untuk download kembali.

2) Dapat masuk ke laman-laman web yang tidak dapat di masuki oleh IP adress Malaysia..

3) Mudah mendapatkan Favor,Point atau Gift dalam Game di Facebook seperti Naruto Shippuden Official App di tab Hokage Point dengan buat survey atau sebagainya.(Selalunya IP adress U.S berguna pasal sana lagi banyak dapat offer)



Keburukan:

1) Connection Internet macam slow kerana gila sedikit pasal ada dua IP adress yang berbeza (satu ori, satu buatan)

2) PC anda boleh terkena Virus ataupun DiHack oleh orang lain.

3)Ambil masa kerana kadangkala dari IP adress list yang kita dah copy dan paste mungkin dah dipakai,offline ataupun tak kena dengan tujuan kita sama ada nak download, online game atau sebagainya

Ini je yang dapat aku kongsikan dan kalau ada yang dah buat tak berjaya cuma komen je..atau kalau ada blog2 yang len dah buat sorry ye...cuma hari ini idea aku...






Friday, December 24, 2010

Metallica - Whiskey in the jar



Yeah rock on mode!!!

Lyric

As I was goin' over the Cork and Kerry Mountains
I saw Captain Farrell and his money, he was countin'
I first produced my pistol and then produced my rapier
I said, "Stand and deliver or the devil he may take ya"

I took all of his money and it was a pretty penny
I took all of his money, yeah, and I brought it home to Molly
She swore that she loved me, no, never would she leave me
But the devil take that woman, yeah, for you know she tricked me easy

Musha rain dum a doo, dum a da
Whack for my daddy, oh
Whack for my daddy, oh
There's whiskey in the jar, oh

Being drunk and weary I went to Molly's chamber
Takin' Molly with me but I never knew the danger
For about six or maybe seven, yeah, in walked Captain Farrell
I jumped up, fired my pistols and I shot him with both barrels

Yeah, musha rain dum a doo, dum a da, ha, yeah
Whack for my daddy, oh
Whack for my daddy, oh
There's whiskey in the jar, oh

Yeah, whiskey, yo, whiskey
Oh, oh, yeah
Oh, oh, yeah

Now some men like a fishin' but some men like the fowlin'
Some men like to hear, to hear the cannonball roarin'
But me, I like sleepin', 'specially in my Molly's chamber
But here I am in prison, here I am with a ball and chain, yeah

Musha rain dum a doo, dum a da, heh, heh
Whack for my daddy, oh
Whack for my daddy, oh
There's whiskey in the jar, oh, yeah
Whiskey in the jar, oh

Musha rain dum a doo, dum a da
Musha rain dum a doo, dum a da, hey
Musha rain dum a doo, dum a da
Musha rain dum a doo, dum a da, yeah




Phase 5 : Misi Baru


Keadaan asramanya usang, kawasan Kolejnya kecil..keadaanya seperti kampung...itulah pada pandagan Muaz. Pertama kali memasuki asrama...kini impiannya untuk pergi lebih jauh dari tempat tinggalnya sudahpun
memasuki peringkat pertama. Keadaan Bilik asrama itu agak kotor tapi itu cuma persepsi Muaz untuk hari pertama dia mendaftarkan diri...maklumlah Muaz berjaya menyambung Diploma dalam jurusan perniagaan. Hari itu ramai ibu bapa dan saudara pelajar yang hadir tapi bagi Muaz kadangkala dia berasa sedih kerana tiada siapapun yang menghantarnya kecuali ibubapanya cuma dia menghiraukan perasaan itu dan kalau boleh dia ingin melontar sejauh-jauhnya kenangan pahit hidupnya.

Dalam satu bilik Asrama yang ada 8 orang sebilik, bermacam kerenah dan latar belakang dari pelbagai negeri yang datang dan tinggal di dalam bilik asrama itu, Muaz memerhatikan dan cuba menganalisa setiap perbuatan mereka dengan pandagannya. dalam fikirannya...macam-macam...sedang dia mengelamun tiba-tiba datang seorang pelajar yang lewat sampai dan terus mengarahkan Muaz untuk menjaga tempatnya..

Man : Wei aku nak balik ambil barang jap,ko jaga tempat aku taw..
Muaz : ...... (Sape ko ni dengan takde cara tetiba suruh orang?pastu kenal lagi pun tidak)
Man: boleh tak?
Muaz : yela...

***Datang seorang lagi***

Fikri: siapa tu?
Muaz: entah...
Fikri : nama aku Fikri..asal orang mana?
Muaz: kedah ko?
Fikri: orang penang la...
Muaz: owh..nama aku Muaz..
Fikri: ko amek course ape?
Muaz: Bisness..
Fikri: owh samala...siapa dia yg suruh ko tadi tu?member ko ke?
Muaz:entah akupun tak kenal..tetiba je arah orang..

Dalam hangat sesi perkenalan datang lagi dua orang kepada Muaz dan Fikri..iaitu Ishak dan Kamal,masing-masing mempekenalkan diri dan cerita asal usul masing-masing. nampaknya mereka berempat seperti sudah biasa dan mampu menunjukkan riaksa masing-masing berbanding semasa mula-mula masuk ke bilik, maklumlah mungkin masa ada lagi kehadiran ibu bapa taring yang ada perlu disimpan takut dilabelkan anak jahat bak kata orang.

Sekarang Bilik sudah penuh dengan barang keperluan mereka, nampaknya bilik yang mereka tinggal sekarang cuma ada 4 orang sahaja dan lagi seorang yang memerintah Muaz tidak sampai lagi jumlahnya 5 orang, bilik asrama itu kononnya diberitahu oleh wardennya bahawa lagi 3 orang mungkin akan masuk tidak lama lagi atau mungkin tidak. selepas mereka diberitahu, pengumuman dari pihak kolej yang menyuruh pelajar baru datang ke dewan kerana ada sesi suai kenal dan program yang dianjurkan oleh pihak kolej untuk pelajar yang baru masuk.

Dalam fikiran Muaz, walaupun dia baru sahaja meninggalkan rumah asalnya masih ada lagi perasaan rindu itu cuma dia terkenang dan pada masa yang sama juga dia berharap yang dia mampu berubah dan mencapai sesuatu dalam hidupnya. Semasa di Dewan kolej itu, ramai pelajar yang hadir dan masing -masing belum mengenali antara satu sama lain , maka perasaan kekok itu masih ada walaupun telah kenal pada awalnya. Bermacam latar belakang pelajar yang ada dewan itu tak kisahlah kaya,miskin,cantik, hodoh dan sebagainya setiap mereka yang ada didalam dewan itu ada matlamat dan impian masing-masing, itu yang ditegaskan oleh Muaz sendiri dalam hati kecilnya.

Muaz tahu sebaik sahaja langkah kakinya melangkah di kolej itu misi hidupnya sudahpun bermula dan harapan yang ingin dicapai mesti disempurnakan, setiap misi hidupnya harus dibuat. Sekarang sesi suai kenal di kolej akan masuk ke ruang waktu yang lain seperti aktiviti kumpulan, makan dan beribadah bersama dan sebagainya, tapi Muaz berasa seperti orang bodoh sepanjang program itu kerana baginya, perlu ke semua aktiviti itu dibuat, oleh kerana Muaz ini lebih suka bersantai semua perkara dianggapnya leceh terutamanya pelajar-pelajar yang baru berusaha untuk memberikan sumbangan dalam kumpulan masing-masing.







Thursday, December 23, 2010

Part 2 : Kes & Pengakhiran Riwayat Elizabeth Bathory

Masa Part 1 kita dah dah tahu sedikit sebanyak tentang dia ini sekarang kita cerita pula kenapa nama dia terkenal sehinggalah ke hari ini. Apa yang misteri dan apa yang membuatkan dia terkenal sehingga ada yang menjadikan dia sebagai satu movie?


Hiasan Semata

The Blood Countess

Selepas perkahwinan beliau dengan suaminya, Elizabeth yang masih muda sering rasa sunyi kerana suaminya sering meninggalkan dia tapi tak tahulah ini adalah betul atau tidakDisebabkan atau dikatakan yang Elizabeth ini mempunyai kejelitaaan yang luar biasa kononya dia ada beberapa orang lelaki simpanan dan pernah juga ikut lari bersama dengan lelaki lain, boleh dikatakan yang Elizabeth ini sebenarnya juga macam Lesbian sedikit jugalah pasal pernah menjalinkan hubugan dengan orang gajinya Countess Klara Bathory.

Selepas kejadian macam ni, Elizabeth jadi terpegaruh dengan ajaran Satanisme yang mengajarnya menjadi seorang yang sesat sehingga taksub untuk bermandikan darah gadis-gadis sunti untuk terus memiliki dan mengekalkan kecantikannya selain daripada itu dia juga menyiksa dan menjadikan istananya sebagai pusat kekejamannya itu.

Tapi macam mana pulak dia dapat tahu yang dengan mandi darah mampu mengekalkan kecantiknya? Kisahnya masa dia sedang bersolek dengan tidak sengaja yang orang gajinya menyikat terlalu kuat sehingga Elizabeth tampar orang gajinya dan hidung orang gajinya berdarah. Masa tu darah gadis tu yang kena kat tangan Elizabeth itulah yang mengaspirasikan dia untuk mendapatkan darah malah dia juga menjadikan darah sebagai minuman. Sejak kejadian itu dia mula mengambil dan mengupah orang gaji dari kampungnya iaitu gadis secara besar-besaran di Istananya..

Lama kelamaan Elizabeth merasakn semua itu tidak cukup. Macam mana tu? dah ramai yang menjadi mangsa tapi masih tak puas. Maka, Elizabeth pun memulakan misi menculik anak-anak gadis berketurunan  bangsawan dan raja-raja, tapi bila keadaan berlarutan dan ramai pihak termasuk Raja Hungary curiga dengan kejadian kehilangan ramai gadis Raja Hungary terus menubuhkan 1 pasukan khas untuk menyiasat punca kehilangan gadis-gadis ini. 

Setelah penyiasatan selesai kebanyakan bukti dan petanda semuanya ditujukan kepada Elizabeth dan yang membuktikan lagi kesalahan ini adalah bila Istana Elizabeth di serbu dan dijumpai gadis yang sudah mati dan pucat di atas satu meja serta penemuan mayat-mayat di bilik bawah tanah Istana Elizabeth. Jadi dia pun dihukum penjara sepanjang hayatnya, tapi Elizabeth tak pernahlah dibicarakan secara rasmi di mahkamah kecuali beberapa orang gajinya sahaja. Sepanjang kes di katakan sekurang - kurangnya 650 mangsa yang menjadi mangsa kepada Elizabeth.

Akhirnya Elizabeth Bathory kecundang dan dia dikurung dalam satu bilik tidurnya yang hanya ada dinding sahaja dan satu lubang yang kecil yang cukup hanya untuk orang bagi dia makanan dan minuman. Selepas 4 tahun di kurung pada  tahun 1614, seorang penjaga yang bagi makanan rasa hairan kerana makanan yang disajikan tidak terusik lalu penjaga itu mengintai dan terlihat yang Elizabeth terbaring tertiarap dikamarnya lalu barulah satu kerajaan Hungary bahawa Elizabeth 'The Blood Countess' Báthory telahpun mati pada usianya 54 tahun.

Hehe walaupun sedikit seram tapi ini budaya negara lain dan kalau macam kat malaysia, pontianak kita takut kena paku tapi pontianak orang putih takut bawang pulak...macam-macam..hah! jangan pulak ada yang terpengaruh dengan Elizabeth ni.. jadikan iktibar sudah.


Add caption




Alamak Polis!!

Harap xde yang macam ni kat Malaysia





Pritttt!!! brenti!!




Sini! Sini!!





Upsss!!




HEHEH LAWAK SEMATA JE OK : )

Wednesday, December 22, 2010

Part 1: Milady Countess Elizabeth Bathory


Siapa Elizabeth? saja je saya letakkan dalam thread hal-hal dunia ni..cuma terkenangkan seorang rakan dalam game online yang guna watak dan nama Elizabeth Bathory sebagai karakternya, maka ini adalah tribute peribadi kepada dia. Adakah anda pernah bertanya dan mempersoalkan tentang pontianak? secara jujur..hehehe saya kurang minat. Tapi kat sini siapa yang pernah tahu nama Elizabeth Bathory mungkin anda tahu serba sedikit. Ini adalah biodata Countess Elizabeth Bathory

Hiasan Semata



Kerakyatan - Hungary
Nickname: Elizabeth Bathory dikenali juga sebagai Lady Dracula
Hidup antara:1560 - 1614
Lahir: 7 Ogos 1560 

INFO

Berkahwin dengan Count Ferencz Nadasdy pada 1575 dan menghabiskan masa awal perkahwinannya dengan tinggal di rumah suaminya  Nadasdy Castle di Sarvar, Hungary. Count Ferencz Nadasdy mengambil nama keluarga Elizabeth Bathory ketika mereka berkahwin memberikan nama lengkapnya sebagai Countess Elizabeth Bathory Nadasdy. Count Ferencz Nadasdy menghadiahkan isterinya Countess Elizabeth Bathory sebuah kastil yang dipanggil Nadasdy Cachtice Castle di Slovakia moden (kemudian Hungary) bersama-sama dengan desa-desa yang berhampiran sehingga di istana tersebut digelar Lady Drakula Castle.

Boleh dikatakan yang Elizabeth datang dari salah satu keluarga terkaya di Transylvania. Ayah George atau Gyorgy dan ibunya Anna Bathory serta saudara dari ibu Elizabeth adalah berketurunan diraja iaitu Raja Poland Istvan Bathory pada (1533-1586). Boleh dikatakan yang keluarga Bathory adalah pemerintah di Transylvania.

Sepanjang perkahwinannya Elizabeth, dia dikurniakan 6 orang anak cuma yang masih hidup adalah 4 dan baki 2 lagi mati ketika dalam kandungan lagi. Antara nama-nama anaknya yang berempat itu ialah Anastasia Bathory, lahir pada 1574,Anna Nadasdy lahir pada.1585, Katalin (Katherina) Nadasdy lahir pada 1594 dan Paulus Nadasdy (1598 - 1650. Bagi tahap pendidikan beliau dikatakan sangat berpelaran tinggi kerana fasih dalam beberapa bahasa.

Apa yang menarik sangat pasal Elizabeth Bathory ni? Sebabnya ialah konon-kononnya dia dikatakan sebagai seorang pontianak yang memerlukan darah anak-anak gadis sunti yang dibunuhnya untuk mandi bagi memastikan beliau kekal awet muda. Antara personaliti beliau adalah seorang bijak, kejam dan mempunyai mental yang tidak stabil. hehe tapi macam manapun setiap tempat ada budaya dan kepercayaan masing-masing. cuma pada zaman tu dia dikatakan mati tanpa sebab dan kematiannya masih menjadi tanda tanya. nanti kita rungkaikan....





Lady Dracula Castle

Cerita- Cerita Rokok







Cigarette Name story

I am Peter Stuyvesant
I have two friends, Benson and Hedges
I came from the city of Marlboro,
In the Salem high country
         
I Always carry a Mild Seven
I rode on a White Horse
Going to Kingsway in Kent
It was Lucky Strike I fell in love
With the daughter of Master Duke
Her name Was YSL
          
 We got married by Perillys , the priest
 We checked in at the house of Dunhill
 And booked into room number 555
 I laid her on the bed made of Gold Leaf
 I played with her two Matterhorns
           
 When I poked in my Rothmans King Size
She cried in delight, 'You are a Rough Rider !!!'
You are riding like a mad Camel
When I asked her if she is satisfied
She answered' I want MORE! !!!'
Then suddenly she turned around and asked me if I want to enter her Gudang Garam.
She said... depan belakang puas, barulah SAMPOERNA!!!




P/S: Credits to my former HR Boss Zurina : )




Tuesday, December 21, 2010

Budak-Budak U

SEJAK sekian lama mahasiswa Melayu dilemparkan pelbagai tanggapan negatif yang bukan saja mencalarkan maruah bangsa, malah mencacat celakan kredibiliti sistem pendidikan negara yang bertanggungjawab melahirkan graduan saban tahun.

Menolak ke tepi rasa tanggungjawab dan sensitiviti masyarakat, mereka dengan mudah memperlekehkan pencapaian graduan ini kononnya gagal bersaing, kelulusan hanya cukup makan selain terbabit dengan pelbagai gejala sosial.

Stigma itu bukan saja mewujudkan pelbagai persepsi negatif, malah bagai memperkotak-katikkan harga diri mahasiswa yang berjuang di menara gading demi segulung ijazah.

Persoalannya, benarkah ?mahasiswa Melayu begitu lekeh hingga mudah ?mengaku kalah?
Apakah ia agenda pihak tertentu yang sengaja mencari publisiti murahan demi melunaskan hajat masing-masing?
Apakah ia agenda pihak tertentu yang sengaja mencari publisiti murahan demi melunaskan hajat masing-masing?

Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata bukan isu baru mahasiswa Melayu dilemparkan pelbagai tanggapan negatif.

Beliau berkata, sikap itu bukan saja boleh mencetuskan pelbagai masalah, malah menggugat sistem pendidikan negara yang telus memberi pendidikan tanpa mengira latar belakang individu.

“Sistem pendidikan negara tidak pernah membezakan antara satu sama lain, semuanya berhak menerima pendidikan setara. Malangnya ada individu tidak melihat kelebihan itu, malah lebih senang membuat propaganda sendiri.

“Mahasiswa Melayu diperlekehkan tanpa usul periksa. Tindakan ini tidak adil kerana bukan saja menjatuhkan maruah, malah memberi kesan kepada institusi, keluarga, masyarakat dan majikan.

“Ia tidak sepatutnya dipolitikkan kerana isu ini boleh menggagalkan usaha mencapai matlamat pembangunan jangka panjang,” katanya.

Isu prejudis terhadap mahasiswa Melayu sudah lama timbul antaranya membabitkan kuota kaum di universiti, pinjaman pendidikan dan penggunaan bahasa Melayu.

Ada juga tuduhan menyatakan mahasiswa Melayu memperoleh pelbagai keistimewaan hingga menjejaskan pencapaian di menara gading selain malas berfikir, teknik pembelajaran lemah serta mengamalkan budaya belajar di saat-saat akhir.

Mengulasnya, beliau berkata itu hanya persepsi semata - mata kerana pencapaian mahasiswa Melayu pada hari ini sangat mengagumkan setara bangsa lain tanpa memperoleh apa-apa keistimewaan.

Kualiti mahasiswa ini, katanya, bersifat subjektif dan tidak tertumpu kepada satu golongan semata-mata sebaliknya bergantung pada individu.

“Kualiti graduan Melayu lemah hanya persepsi dan khabar angin. Pencapaian graduan bersifat subjektif, ada cemerlang, begitu sebaliknya.

“Betulkan persepsi itu, buka minda dan lihat senario tanpa prejudis. Jika ada kelemahan, perlu diperbetulkan, bukan mengutuk demi kepentingan diri sendiri,” katanya.

Katanya, usaha melahirkan graduan yang menepati keperluan industri dan masyarakat bukan mudah dan menghadapi banyak.

“Ramai tidak melihat kesungguhan institusi, sebaliknya suka memperbesarkan isu remeh. Ini kerugian besar kepada anak bangsa kerana tidak mendapat sokongan padu masyarakat,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan majikan mengiktiraf kebolehan mahasiswa Melayu dan tidak timbul isu gagal bersaing.

“Ramai graduan Melayu membuktikan kecemerlangan dan menguasai pelbagai bidang pekerjaan atau berpendidikan tinggi.

“ Kemampuan graduan ini sudah lama diperakui hingga ke peringkat antarabangsa.
“Justeru, tidak wujud konsep diskriminasi pencapaian atau peluang berdasarkan bangsa, ia bergantung pada keupayaan masing-masing meraih kepercayaan majikan,” katanya.

Mengulas tindakan segelintir pihak menyalahkan institusi jika gagal melahirkan graduan Melayu cemerlang, beliau berkata, institusi bertanggungjawab menyediakan pelbagai peluang dan kemudahan, namun tidak menjamin kejayaan mereka.

“Apabila berlaku kemerosotan pencapaian, hanya universiti ditempelak dan dipersalahkan. Kami hanya menyediakan peluang, mahasiswa bertanggungjawab merencanakan masa depan.

“Justeru, berilah sokongan dan jangan memperbesarkan isu yang boleh mengganggu gugat masa depan generasi menara gading,” katanya.


INFO

Antara faktor utama ?mengapa masyarakat sering memandang serong pada pencapaian ?mahasiswa Melayu:



  • Kurang matang pemikiran.



  • Bersikap negatif dan memerlukan motivasi.



  • Berjaya apabila suasana terkawal tapi boleh berubah kepada positif atau negatif jika berlaku kejutan budaya.



  • Memerlukan banyak bantuan daripada ?persekitaran dan tidak pandai berdikari.



  • Belajar atau melakukan tugasan pada saat akhir, kurang peka, malas berfikir dan bersikap suka bertangguh.


  • Oleh Ruhaiza Rusmin
    ruhaizarusmin@hmetro.com.my

     ==========================================================



    Aku tertarik dengan artikel ni, dan kebanyakannya aku besetujulah juga tapi untuk memperlekehkan Siswa-siswi bukan jalan penyelesaian dan tidak seharusnya berlaku bagi aku. Kebanyakan Graduan yang mengangur saban hari memang ramai dan termasuk aku yang ada diploma ni baru je bulan 10 hari itu aku graduate dan boleh dikatakan bukan aku saja yang mengangur tapi ramai lagi.

    Memang betul yang kadangkala anak-anak melayu ni degil,malas dan sebagainya tapi bukan semua hanya segelintir sahaja..dan pendapat aku kelulusan pointer yang tinggi bukannya penentu masa depan dan bukanlah kata aku tak penting cuma pointer yang tinggi tu semuanya macam ticket supaya sekurang-kurangnya resume yang kita hantar kat mana-mana organisasi dapat dibacanya. pasal pendapat ni kawan aku yang cakap dan bagi aku memang ada relevannya.

    Alhamdulillah, aku lepas-lepas habis industrial training aku dapat kerja  lepas habis practical bulan 2 terus kerja sampai bulan 6, cuma tak tahan dengan pihak pengurusan yang sambil lewa akupun decide berhenti.Dekat sini aku nak kongsi pengalaman sikit la..tak banyakpun tapi dah aku kawan dengan orang HR aku tahulah macam mana proses pengambilan tu. Misalnya, bila orang datang hantar resume pastikan anda pastikan resume itu sampai ke pihak pengurusan dan Follow Up! kalau tak memang ke tong sampah la jawabnya resume tu kan ke dah rugi...kalau bernasib baik dan dipanggil interview pastikan anda membuat persediaan dan berjaya mendapatkan first impresion, dan jangan demand bukan-bukan ini penting pasal kalau tak memang pasti punya anda tak berjaya kerja.

    Lepas aku dah berhenti tu aku dapat kerja yang bagus-bagus cuma iyelah nasib tak berapa menyebelahi akulah, sampai tempat kerja jauh, pengangukatan tiada, modal pun takda, di akhir cerita aku sampai kerja kat AVON,Giant dengan 7Elevan la juga. bukan nak memilih, kalau dah belajar sungguh-sungguh tapi kerja macam ni baik aku guna SPM je. tapi apa yang penting bagi Siswa-Siswi yang dah tamat bila nak kerja pastikan English anda dan Interpersonal Skills yang baik itu je,lagipun inilah yang bekas boss aku cakap pasal ini penting bila kita berkomunikasi dengan orang.

    Kalau nak dikatakan yang budak melayu tak berdaya saing, bukan semua macam tu, semua students yang dah tamat tentu nak berjaya siapa yang tak nak, aku ambil contoh terdekat kawan aku yang study nursing, dia Ex-student KUIS dekat 6-7 bulan jugalah dia mengangur,usaha kurang? aku tengok berdozen-dozen resume,berpuluh-puluh e-mail dia sent kepada majikandan pergi ke tempat majikan dari Kuala Selangor,Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan. tapi majikan sekarang semua nak yang dah berpengalaman. Habis tu kami yang baru tamat tak diberi peluang ke untuk mendapatkan pengalaman? dan minta maaf kiranya ini mungkin menyinggung perasaan lain, majikan sekarang kurang senang kalau mengupah melayu, dan kalau adapun hanya sebagai cukup memenuhi syarat social responsibility.apa-apapun ini pendapat peribadi aku dan contoh-contoh semua adalah pengalam hidup aku dan tidak menyentuh hal peribadi orang lain

    Syukurlah yang kawan aku ni baru je selamat kerja di Kuala Lumpur, aku dan rakan-rakan lain pun bakal sambung Degree di UITM bulan january 2011 ni, maka bermulalah lembaran baru.


    Credits goes to Azurin Rosli(Rain)

    Monday, December 20, 2010

    Sum 41 - Pieces (Anime version clip)



    Unofficial Sum 41 Clip, Naruto Version

    Lyric

    I tried to be perfect
    But nothing was worth it
    I don’t believe it makes me real
    I thought it’d be easy
    But no one believes me
    I meant all the things I said

    If you believe it’s in my soul
    I’d say all the words that I know
    Just to see if it would show
    That I’m trying to let you know
    That I’m better off on my own

    This place is so empty
    My thoughts are so tempting
    I don’t know how it got so bad
    Sometimes it’s so crazy
    That nothing can save me
    But it’s the only thing that I have

    If you believe it’s in my soul
    I’d say all the words that I know
    Just to see if it would show
    That I’m trying to let you know
    That I’m better off on my own

    On my own

    I tried to be perfect
    It just wasn’t worth it
    Nothing could ever be so wrong
    It’s hard to believe me
    It never gets easy
    I guess I knew that all along

    If you believe it’s in my soul
    I’d say all the words that I know
    Just to see if it would show
    That I’m trying to let you know
    That I’m better off on my own

    Phase 4: Pengakhiran Satu Permulaan

    Sudah 3 bulan Muaz meningalkan alam persekolahan hatinya berdebar menantikan keputusan SPM,sekarang dia masih bekerja sebagai part time banquet di sebuah hotel di kedah, selepas tamat peperiksaan besar bulan lepas. hari-hari menghadap kerja yang sama,hari-hari menghadap pelbagai kerenah tetamu yang ada di hotel yang kadang kala menyakitkan hati. Adi? dia cuma duduk di rumah dan membantu ibunya mengurus di kedai runcit milik keluarganya. Sambil berlalu pergi ke bilik tandas belakang hotel Muaz mengeluarkan rokok dari koceknya.
    kononya nak curi tulang dan berehat sebentar..

    Ben : Eh? Muaz...ramai guess ke kat coffee house?
    Muaz: Ramai gak la...nape? ni ko da brape lama lepak kat sini ni? (membakar rokok dan menghembusnya)
    Ben: Baru je kowt...ala lepak jap..boring ar keje camni hari-hari..
    Muaz: Enn...
    Ben: Muaz lepas dapat result ko nak sambung blajar ke kerja?
    Muaz: Enn tak tahu la der...tengoklah macam mana result aku nanti...(dalam hatinya dia malas nak bersosial sangat dengan Ben ni)
    Ben: Owh... kalau dapat sambung kau sambung la, rugi oo kalau kau kerja sekarang..
    Muaz: ye...tapi tengok la keadaan macam mana..kalau ok aku memang nak sambung pun..
    Ben: Lps kerja jom lepak karok.. nak?
    Muaz: alamak aku ada hal la...lagipun hehehe fulus xde la..len la kalau ko yang nak payung aku..
    Ben: ala kalau takat 2 lagu kat karoke jamban mampulah..
    Muaz: Enn ajak Adi nak?
    Ben: Adi? ok gak..ko sms dia...


    Ben sebenarnya brader yang dah kerja lama kat hotel tu dan dah lebih kurang 3 tahunpun kerja di coffee house dan setakat tengok Muaz yang baru 2 bulan kerja tambahan pula dengan hotel yang staffnya sekejap silih berganti baginya Muaz seorang yang agak baik juga orangnya...tapi bagi Muaz pula dalam setiap pertuturan dan tingkah lakunya dia sememangnya berhati-hati dan tidak menunjukkan peragainya yang sebenar dan bila datangnya soal berkongsi segala keputusan yang baik buruk dia berfikir, bukan apa dia tak mahu lagi berulangnya peristiwa hitam semasa sekolah berulang. Walau bagaimanapun kesan yang dirasai Muaz masih kekal dan masih menghantui dirinya...tambahan pula hampir 5 bulan jugalah dia mencari dan memulihkan semangatnya sepanjang detik hitam semasa alam persekolahan.



    Masa kian berlalu dan rutin Muaz juga begitu. tapi dia bersyukur kerana masih dapat memperbaiki kelemahan dan kekurangannya dan masih ada juga yang sudi berkawan dengannya masa bekerja di hotel itu. akhirnya masa keputusan SPM sudah hampir keluar dan Muaz pun mengambil peluang untuk berhenti dari kerja part timenya. malam sebelum keluarnya keputusan, tidak henti-henti Muaz berdoa untuk memperoleh keputusan yang baik kerana dia ingin sangat pergi jauh...jauh meninggalkan segala yang ada di tempat dia membesar sekarang...sambil merenung dan mengelamun nampak gayanya susah benar Muaz nak tidur.....

     Adi: Wei kau tak nak amik result ke?
    Muaz: Eh...alamak!! enn biarla...mesti ramai yang pergi...kita amik last-last la..senang sket..orang lain pun tak taw..
    Adi: Yela tapi pergi la siap cepat..
    Muaz: Hisap rokok dulu la...
    Adi: lepas dah amik result tu terus balik la...xpayah lepak situ..kita lepak kat port biasa amacam?
    Muaz: aku ok je...takut ko yang lepak lama bila dak kelas ko panggil..
    Adi: tak...

    Ramai sungguh ibu bapa dengan anak masing-masing di sekolah hari ini, ada yang menangis, ada yang senyum tapi itu keputusan masing-masing lakan? Muaz tidak pedulikan itu semua dan apa yang dia tahu dia dan Adi ambil slip peperiksaan dan terus beredar dari situ dan tidak mahu lagi hendak beronyah-anyih ataupun berjumpa dengan kawan-kawan lama...kawan ke?.. syukurlah dia dan Adi memperoleh keputusan yang agak bagus jugalah berbanding percubaan tempoh hari. sekarang dengan langkah bangganya dia dan Adi keluar dari pintu gerbang sekolah dengan harapan yang cukup tinggi....

    Tapi sebelum Muaz dan Adi beredar masing-masing masih terkenangkan waktu persekolahan...memang ada masa yang hiba dan masa riang yang sedikit tapi itulah kehidupan...Muaz masih ingat lagi yang tapak perhimpunan dan pentas perhimpuanan habis di spray dengan tanda kumpulan yang tak diketahui yang ditubuhkannya dengan Adi. Juga politik yang dibuatnya dengan Adi untuk memecah belahkan satu kelompok yang dibencinya..dan beberapa rancangan yang jahat dibuat mereka beruda. Semamangnya Muaz dan Adi berbangga dengan pencapaian itu walaupun tiada sesiapa yang tahu dalangnya..

    "aku tak nak tengok muka korang lagi...aku tak nak datang sini lagi...tunggulah dan bila masa akan tiba aku akan melangkaui pencapaian korang...owh dulu aku dibenci..sebab apa? satu pertandingan bodoh je pun. aku akan gunakan kegelapan untuk mendapatkan kekuatan..itulah aku...


    Sunday, December 19, 2010

    Fakta?Misteri?11/9

    Kejadian ini dah lama berlakupun tapi apa yang aku teringat masa kejadian ni jadi pada waktu malam Malaysia dan masa itupun aku baru darjah 6 kalau tak silap aku. Macam mana aku boleh tahu? siapa yang rajin tengok  Midnight News tahulah..tapi sebenarnya aku tak tengokpun cuma tertengok bila family aku buka saluran NTV7 masa tu. Tapi kat sini aku bukan nak singkap balik macam  mana benda ini berlaku cuma nak bagi tahu beberapa fakta berlakunya 11/9...kenapa dikatakan ianya misteri? ada beberapa faktor dan atas kejadian inilah umat Islam dituduh sebagai penganas, padahal dalangnya masih belum tentu jelas tapi Islam sudah dilabelkan sebagai penganas. tidak adil bukan?




    Perhatikan Gambar diatas,adakah ianya memang sudah dirancang???

    Ini adalah beberapa fakta yang aku Cari dari Web & Blog lain.

    1. 'new york city' ada 11 huruf
    2. 'afghanistan'ada 11 huruf
    3. Rasmin Yuseb-org yg disyaki terlibat ada 11 huruf
    4. george w bush ada 11 huruf
    5. menara berkembar tu lambang 11 jugak kan?
    6. model kapal terbang pertama yg langgar tu jnis flight 11
    7. flight 11 boleh memuatkan 92 penumpang 9+2=11
    8. model kapal terbang kedua yg langgar tu jenis flight 77
    9. pihak amerika senarai pendek tujuh suspek utama 77/7=11
    10. flight 77 boleh memuatkan 65 penumpang 6+5=11
    11. tragedi tu dikenali sbg 911 9+1+1=11
    12. 911 adalah pangilan kecemasan kat usa
    13. mangsa yg terkorban 254 org 2+5+4=11
    14. 11 september adalah hari ke-254 dalam setahun
    15. tragedi pengeboman Madrid blaku pada 3/11/2004 3+1+1+2+4=11
    16. tragedi madrid tu berlaku 911 hari selepas tragedi kt amerika
    17. antara lambang2 amerika ialah helang.tgok terjemahan al
    quran nie.....

    "...for it is written that a son of arabia would awaken a fearsome eagle. The wrath of the eagle would be felt throughout the lands of Allah, while some of the people trembled in despair still more rejoiced. For the wrath of eagle cleansed the lands of Allah and there was peace..."

    that verse is number 9:11 in Al-Quran...

    18. satu lagi, korang bukak microsoft word, pastu taip besor2 Q33 NY(model pesawat tu),pastu tukar kpd font 'wingdings'...tgok




    Bagi aku fakta diatas adalah secara kasar kerana aku ada beli satu buku dari produksi Gempak STARZ siapa yang ada buku tu mesti tahu, dan dalam buku tersebut ada juga menerangkan siapa dalang dan asal kejadian 11/9 secara detail. Banyak lagi misteri yang masih belum terungkai sampai ke hari ini dan walaupun dah 10 atau 9 tahun dah berlaku, ada tak dalam fikiran masing-masing sekarang kes tu macam mana? pesalah dia ditangkap ke? dan kenapa selepas George W Bush digantikan kepada Barrack Obama cerita 11/9 terus hilang??? dan selepas kejadian tu kempen perang semakin menjadi-jadi???

    Ada juga yang dah meramal yang kejadian ini akan berlaku, misalnya konon-konon ramalan Nostrodomus yang berkata akan berlaku satu hari dimana bangunan pencakar langit dibina manusia yang berkembar akan runtuh (huhu kalau Bangunan Kembar Petronal KLCC tak kena pulak? hehe) dimasa akan datang. Ini adalah petikannya dalam ramalannya.

    'In the City of God there will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb'
    'The third big war will begin when the big city is burning'

    - Nostradamus 1654

    ...on the 11 day of the 9 month that... two metal birds would crash into two tall statues... in the new city... and the world will end soon after"

    "From the book of Nostradamus" 


    Maka tepat ke ramalan dia? bagi aku kebetulan saja. kerana ada banyak alasan dan fakta lain yang berlaku masa runtuhnya bangunan WTC dan Pentagon. Misalnya Kapal terbang Boeing yang melanggar Pentagon kenapa saiz kapal dan saiz lubang kamalangan tak sama???

    Diameter 1



    Diameter 2


    Pandagan Atas


    Larry Silverstein,Dalang?

    Macam mana? tak masuk akalkan? dan ada lagi fakta lain yang menariknya Owner atau pemilik bangunan WTC ini adalah orang Yahudi dan Pekerja di WTC seramai 2000 orang juga Yahudi dan masing-masing terselamat??? bagaimana? Kononnya pemilik WTC Larry Silvertien segaja melakukan konspirasi ini untuk menuntut hak insurans? dia juga terbabit bersama dengan George W Bush? masih banyak lagi fakta-fakta yang dapat dipersoalkan.

    Konspirasi 3 serangkai. Isu Minyak


    2010 keadaan sekarang.Dah macam kebun aku tengok.

    Maka kejadian ini masih lagi menjadi tanda tanya dan masih belum diselesaikan secara adil tetapi umat islam yang menjadi magsa terutamanya negara-negara yang mempunyai sumber minyak yang banyak. aku harap Iran akan terus terselamat dan dapat menangkis apa je serangan psychology dari U.S. dan segaligus mengelakkan dari menjadi mangsa, inilah perihal dunia. haha bila dikenang kat Malaysia sekarang ini harga minyak baru je naik awal December 2010 walaupun dijanjikan tak naik tapi naik juga. kerajaan oh! kerajaan!




    Saturday, December 18, 2010

    Tahap Persahabatan?

    Aku dah lama tengok,memerhati dan sebagainya. Dalam ramai-ramai kawan ada tak kamu semua tahu ada tahap-tahap persahabatan? benda yang aku nak kongsikan ni mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada yang tak pernah nak ambil tahu, tapi aku cuma nak kongsikan apa yang sahabat aku pernah cerita dan permerhatian dia yang membuka minda dan mata aku untuk menilai sesuatu perhubungan kita dengan orang yang berada di sekeliling kita. Sebenarnya kita dengan kawan kita ada beberapa tahap yang perlu dilalui untuk menjadi kawan kepada sahabat. percaya atau tak? baiklah dekat sini aku ceritakan tahap-tahap persahabatan tu...

    1) Kawan

    Manusia macam ni kita senang je nak cari,dan sangat mudah sekali didapati. Sekali kita nak sangat mudah diperolehi tapi manusia macam ni kita bukanlah nak beli tapi nak berkawan. Misalnya, kalau kamu pergi ke stesen komuter dan ingin pulang ke rumah atau sebagainya, kita berjumpa dengan orang yang lain dan ramai sekali tu kita rasa tergerak nak bercakap ataupun berbual(bosan punya pasal) jadi kita dah dapat seorang kawan, ataupun tiba-tiba anda/kamu sedang berjalan tiba-tiba ada orang menyapa anda untuk bertanyakan tentang jalan, sekali lepas dah tanya boleh ajak pergi minum, kitapun ikut..maka dah dapat seorang kawan dah. tapi berfikir tak kita adakah kawan itu benar-benar kawan?mungkin  kalau dah kenal dan terjumpa mungkin akan menyapa antara satu sama lain dan mungkin tak.
    2) Kawan Karib/Kawan Rapat

    Orang yang macam ni kita dah kenal,sudah sedia maklum serba sedikit latar belakangnya dan tahu serba sedikit perangainya. Maka kita mungkin akan sering berbual atau lepak denganya dan selalu ataupun ada keluar bersama tapi bergantung juga, misalnya hubungan itu kurang komunikasi maka ianya akan terus pada tahap pertama seperti di atas. kebanyakannya masih dalam situasi tahap ini masih kekok kerana belum memahami sepenuhnya antara masing-masing  sungguh berhati-hati dan masih belum menjalani susah senang bersama. tapi pada tahap kedua ni belum ada masalah lagi la semuanya masih ok tapi inilah titik tolak anda untuk ke tahap yang lebih akrab.Pada tahap ini juga kita kan mencari keserasian itu ada atau tidak.

    3) Sahabat

    Perhubungan pada tahap ini masih belum dikategorikan sebagai "sahabat akrab/sejati" kerana hubungan pada tahap ini masih rapuh dan dugaan yang dihadapi bersama juga masih kurang dan kalau ada masalah yang menimpanya masih kecil. Jadi macam mana kita dah tahu kita dah berada di tahapni? kalau anda perasan ataupun dah tahu. anda dan kawan anda sering keluar,buat sesuatu atau apaje mesti bersama! dan rasa sangat kurang menyeronokan bila salah seorang tiada! tapi bila datang masalah yang besar masing-masing akan fikir dulu kesan sampingan dan masih berhati-hati dengan keputusan. Tapi kebanyakkannya sudah mampu untuk menerima kebaikan ataupun keburukan masing-masing. cuma kalau ada apa-apa yang terjadi mungkin masih boleh dibawa berbincang.

    4) Sahabat Karib

    Tahap terakhir dan agak sukar diperolehi dan mungkin dalam seribu kawan yang dibuat mugkin hanya seorang sahaja yang terhasil. pada waktu ini anda rasa sangat bertuah dan sangat kuat walaupun anda hanya ada seorang sahabat sahaja. Bukan sahaja masalah tetapi segalanya akan mampu dijalani dan dikongsikan bersama kecuali teman hidup masing-masinglah kecuali yang sanggup berkorban, tapi masih terkawal.
    Maka yang terakhir tahap inilah yang kita nak!


    Tribute for KPMB DBS 5 students batch 2007


    Ini semua pemerhatian aku dan sahabat aku dan tiada kena mengena dengan sesiapa, saja je nak kongsi. tapi kalau nak tahu nak dapat Sahabat Karib ni kena sekurang-kurangnya dapat 3 tahun bersama dah boleh assume atau agak kita dah di tahap mana. mungkin kita berasa sunyi dan malang tapi kena ingat juga kita bukanlah manusia yang paling malang, ada ramai lagi yang susah dan malang seperti seorang lagi sahabat aku (namanya ada diatas) dia cakap " life is like a cup of coffee" maka kita fikirlah sendiri hahaha tapi macam blog aku tak payah fikir sangatlah....just jagalah pertuturan dengan adab pasal dah ramai yang aku tengok akhirnya menjadi mangsa manusia yang bergelar kawan...tapi bila kita dah dapat sesuatu yang berharga dalam hidup ini terimalah dan hargailah. anda yang membaca ini juga mesti dah lihatkan???

    Friday, December 17, 2010

    Billy Talent - Fallen leaves


    This video i get it from here : http://www.youtube.com/watch?v=XmOBKgcjZlg
    and the advise is no copyright, but at least i show where the resource ive get :)

    This is the official video without that lyric : http://www.youtube.com/watch?v=RPg63uxYwN0

    Lyric

    In a crooked little town
    They were lost and never found
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    I hitched a ride until the coast
    To leave behind all of my ghosts
    Searching for something, I couldn't find at home

    Can't get no job, can you spare a dime?
    Just one more hit and I'll be fine
    I swear to God, this'll be my one last time

    In a crooked little town
    They were lost and never found
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Run away before you drown
    Or the streets will beat you down
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    When it gets dark in Pigeon Park
    Voice in my head will soon be fed
    By the vultures that circle round the dead

    In a crooked little town
    They were lost and never found
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Run away before you drown
    Or the streets will beat you down
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    I never once thought I'd ever be caught
    Staring at sidewalks, hiding my track marks
    I left my best friends or did they just leave me?

    In a crooked little town
    They were lost and never found
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    In a crooked little town
    They were lost and never found
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Run away before you drown
    Or the streets will beat you down
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Run away before you drown
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Run away before you drown
    Fallen leaves, fallen leaves
    Fallen leaves on the ground

    Phase 3: Idealogistik

    Peperiksaan SPM sudahpun berakhir, Subjek yang terakhir sudahpun diduduki...Dengan bangga Muaz keluar dari dewan peperiksaan.bukan sahaja yang terakhir malah menjadi orang yang terakhir keluar dari dewan tersebut. Pelajar-pelajar lain juga gembira riang kerana peperangan yang sengit sudahpun berakhir, ada yang memberikan kata-kata selamat yang terakhir ialah semua akan meneruskan hidup dan masa depan masing-masing. Adi datang kepada Muaz dengan hanya berbaju biasa...

    Adi: Woi sudah habis ke?
    Muaz: ennn....jom..berasap...
    Adi: ala aku punya stock dah habis la....
    Muaz: tak payah aku belanja...
    Adi: ok!

    Sebelum pulang sempat juga Muaz melihat kawan-kawannya tapi dalam hatinya lebih gembira sekiranya dia tidak berjumpa dengan semua orang yang berada disitu, cuma dalam kebencian hatinya matanya memandang seorang wanita...perempuan yang dia suka dari dulu lagi..Hani...memang secara dalamannya Muaz menyukai Hani tapi pada masa yang sama dia juga membenci Hani..dan demi persahabatan jugalah dia lebih merelakn Hani menjadi orang milik lain dan dengan pergorbanan itu jugalah menjadikan Muaz menjadi seorang yang lebih kuat lagi.

    Adi: Nape?kau nak jumpa Hani ke?
    Muaz: Taklah..jom Adi

    Tapi dalam fikirannya masih terkenang dan masih menyimpan perasaan sayang itu cuma hati lelakinya sudah biasa dengan semua itu dan keadaannya daripada kecil sehinggalah sekarang menjadi punca dia masih tetap kuat dan semangat pendendamnya masih utuh.

    Terdapat satu kedai runcit dipekan itu..disitulah juga dia membeli minuman kegemarannya dan sekotak rokok dan pergi ke satu tempat yang lain iaitu satu tempat berehat,melepak dengan tenang.tempat ini tiada siapapun yang tahu kecuali hanya Muaz dan Adi sahaja. tempatnya indah, terdapat beberapa buah pokok kelapa dan ada sebatang anak sungai yang indah cuma yang lucunya tempat itu kadangkala banyak anjing liar tapi itu bukanlah penghalang bagi mereka untuk duduk melepak disitu. tapi keseluruhannya tempat itu memang sangat damai dan pemandangan yang hijau.



    Muaz:(sambil mengetuk kotak rokok)
    Adi: Macam mana exam tadi? kau keluar yang last ke?
    Muaz:(memberikan sebatang rokok kepada Adi) a'ah..macam apa yang aku rancangkan..
    Adi:(membakar rokok dan menghulurkan lighter kepada Muaz) dah la tak payah pikir lagi exam..sekolah dah habis pun..apa plan kau lepas ni?
    Muaz:(menyalakan rokok dimulutnya) tak tahulah..tengoklah macam mana dan aku harap result SPM ok.aku nak pergi jauh dari sini..aku dah tak nak ingatkan tempat ni lagi.
    Adi:(menghembuskan asap dimulutnya) enn...aku pun tak sure lagi macam mana aku tapi lebih kurang sama macam kaulah

    Mereka berdua masih terus bercerita dan berbincang tentang masa depan yang tidak pasti lagi kemana arah tujuan masing-masing tapi matlamatnya hanya satu iaitu dengan berjaya dalam hidup masing dan tunujukkan yang mereka berdua sangat membenci tempat tingal mereka..tempat mereka membesar dan segalanya tempat mereka...mungkin berhijrah adalah satu jalan penyelesaian kepada mereka...



    Wednesday, December 15, 2010

    Info mengenai Yoshito Usui

    Kenal dengan karikatur Crayon Shin Chan? ya...siapa yang sering mengikuti buku dengan cerita animasinya pasti kenalkan? ok dekat sini aku nak ceritakan latar belakang beliau. Rasanya aku buat inipun atas penghargaan kepada beliau walaupun Yoshito Usui ini dah tidak tahu kemana dah.

    Dikatakan ini wajah beliau tapi aku tak pasti.


    Nama: Yoshito Usui (臼井儀人 Usui Yoshito,
    Lahir dan hilang pada : April 21, 1958 – September 11, 2009), 
    Dilahirkan di: Shizuoka,Japan

    Kalau diikutkan cerita beliau sudahpun berkahwin dan mempunyai seorang isteri dan dua orang anak perempuan. Sebenarnya pada tarikh 11/9/2009 tu dia bersama rakannya pergi memanjat gunung pada pagi sabtu tapi dengan tak semena-mena Yoshito Usui dikatakan jatuh gunung dan kononnya mayat beliau dijumpai dibawah gunung tapi identitinya sebagai Yoshito Usui masih diragui.



    Jadi Kematiannya masih menjadi tanda tanya.Kejadian ni dah setahun lebih dah cuma aku taip inipun sebenarnya rasa sedih jugaklah tapi marahpun ada bukan apa,pasal kecewa dengan siri beliau yang tidak siap dan masih belum tamatpun sirinya. aku dapat idea nak tulispun pasal masa aku jalan-jalan kat kedai buku aku ternampak volume Crayon Shin Chan yang lama-lama,takkan aku nak beli buku tu untuk kali kedua.

    Memang betul yang manga dia kadang-kadang bersifat terlampau tapi siapa yang mengikutinya pasti terhibur dengan lawak jenakanya betul? Mana tidaknya, dulu aku pernah kena sound oleh rakan serumah aku pasal baca komik lepas tu gelak seorang diri. hehehe tapi nasihat aku siapa yang kurang dan jarang tergelak tu eloklah dibeli komik ni, pasal aku pasti korang akan tergelak punya.memang satu terapi yang sangat berkesan kepada sesiapa yang stress!.

    Walaupun Crayon Shin Chan ni kadangkala ada unsur-unsur 18SX ni tapi kebanyakan ada nilai-nilai moral yang banyak berkenaan dengan kekeluargaan, kehidupan bermasyarakat dengan budaya.Benda-benda yang baik tu kita ambil la dan kalau yang kurang tu jangan tiru pulak.Aku harap satu hari nanti negara kitapun ada hasil yang baik dari segi anime/manga dan yang sekarang aku tengok Upin & Ipin yang popular, Kalau zaman aku dulu macam Usop Sontorian dengan Kluang Man ye tak.


    Bye,bye,BYE....... : )

    Tuesday, December 14, 2010

    Avenged Sevenfold - A Little Piece of Heaven



    Lagu ni aku tujukan ke si dia yang tak...tak tahu aku nak ekspresikan macam mana

    Lyric
    Before the story begins, is it such a sin
    For me to take what's mine until the end of time?
    We were more than friends before the story ends
    And I will take what's mine, create what God would never design

    Our love had been so strong for far too long
    I was weak with fear that something would go wrong
    Before the possibilities came true I took all possibility from you
    Almost laughed myself to tears, conjuring her deepest fears

    Must have stabbed her fifty fucking times
    I can't believe it
    Ripped her heart out right before her eyes
    Eyes over easy, eat it, eat it, eat it

    She was never this good in bed even when she was sleeping
    Now she's just so perfect, I've never been quite so fucking deep in
    It goes on and on, and on, I can keep you looking young
    And preserved forever with a fountain to spray on your youth whenever

    ?Cause I really always knew that my little crime
    Would be cold that's why I got a heater for your thighs
    And I know, I know it's not your time but bye, bye
    And a word to the wise when the fire dies
    You think it's over but it's just begun, baby don't cry

    You had my heart, at least for the most part
    ?Cause everybody's gotta die sometime
    We fell apart, let's make a new start
    ?Cause everybody's gotta die sometime, but baby, don't cry

    Now possibilities I'd never considered
    Are occurring the likes of which I'd never heard
    Now an angry soul comes back from beyond the grave
    To repossess a body with which I'd misbehaved

    Smiling right from ear to ear
    Almost laughed herself to tears

    Must have stabbed him fifty fucking times
    I can't believe it
    Ripped his heart out right before his eyes
    Eyes over easy, eat it, eat it, eat it

    Now that it's done, I realize the error of my ways
    I must venture back to apologize
    From somewhere far beyond the grave

    I gotta make up for what I've done
    ?Cause I was all up in a piece of heaven
    While you burned in hell, no peace forever

    ?Cause I really always knew that my little crime
    Would be cold that's why I got a heater for your thighs
    And I know, I know it's not your time but bye, bye
    And a word to the wise when the fire dies
    You think it's over but it's just begun but baby, don't cry

    You had my heart at least for the most part
    ?Cause everybody's gotta die sometime
    We fell apart, let?s make a new start
    ?Cause everybody's gotta die sometime, but baby, don't cry

    I will suffer for so long
    (What will you do, not long enough?)
    To make it up to you
    (I pray to God that you do)
    I'll do whatever you want me to do
    (Well then I?ll break you unchained)

    And if it's not enough
    (If it?s not enough, if it?s not enough)
    If it's not enough
    (Not enough)
    Try again
    (Try again)
    And again
    (And again)
    Over and over again

    We?re coming back, coming back
    We?ll live forever, live forever
    Let?s have a wedding, have a wedding
    Let?s start the killing, start the killing

    ?Cause I really always knew that my little crime
    Would be cold that's why I got a heater for your thighs
    And I know, I know it's not your time but bye, bye
    And a word to the wise when the fire dies
    You think it's over but it's just begun but baby, don't cry

    You had my heart at least for the most part
    ?Cause everybody's gotta die sometime
    We fell apart, let?s make a new start
    ?Cause everybody's gotta die sometime, but baby, don't cry