Saturday, December 25, 2010

IP Adress Change...

Ok, kali ini aku tak ada apa yang nak kongsi kecuali aku baru je balik dari Melaka kerana ada Rumah Terbuka Christmas ( Aku tak pergi, cuma ada urusan skit hehe..) tapi aku tengok highway plus jemm la jugak dengan keretanya dari negeri sembilan sampai Alor Gajah, Melaka. Hujan lagi petang tadi sampai senawang tak silap aku..

Aku takde idea nak share malam ni tapi aku pandang satu icon kat PC aku terus dapat idea. mungkin dah ada otai-otai blogger yang dah buat tapi kalau saya noob ni baru nak belajar tolong soundkan hehehe...

Ok tanpa berlengah tulisan yang panjang dan mengarut..siapa yang pandai tipu IP adress??tukar IP adress??
caranya mudah sahaja.(aku selalu buat ni bila main game..contoh game kat Facebook). Ini cuma untuk penguna browser Mozilla sahaja yang lain-lain aku tak tahu.



Step 1 : Pergi ke lawan web rasmi Mozilla Add-ons dan download ini.
          

ATAU



Beza kedua-duanya tak banyak beza cuma dia dah tambah function seperti SwitchProxy, ProxyButton, QuickProxy, xyzproxy, ProxyTex, TorButton dan lain-lain.


Step 2 : Selepas selesai dowload dan install, browser Mozilla akan memaklumkan, supaya Mozilla akan di restart, maka restart dululah baru berkesan.


Step 3 : Browser anda sudahpun ada FoxyProxy seperti ini..

Icon Terletak pada paling kanan dan paling bawah browser Mozilla.



Step 4 : Nak tukar cuma DOUBLE CLICK pada icon FoxyProxy dan akan terkeluar ini...

Cuma Click Add New Proxy.dan masukkan nombor IP yang baru.


Step 5 : Mana nak ambil no IP Adress? ok kamu cuma perlu pilih sahaja di sini dengan copy dan paste...


Maka korang pilihlah IP mana yang korang nak pastu ENABLEkan IP yang korang pilih..banyak dan sungguh pelbagai...




Ini pandangan akulah sama ada yang baik atau buruk selepas pakai...

Kelebihan:

1) Dapat download banyak-banyak dari pelbagai Hosting Files seperti Hotfile,RapidShare dan sebagainya yang memerlukan masa untuk download kembali.

2) Dapat masuk ke laman-laman web yang tidak dapat di masuki oleh IP adress Malaysia..

3) Mudah mendapatkan Favor,Point atau Gift dalam Game di Facebook seperti Naruto Shippuden Official App di tab Hokage Point dengan buat survey atau sebagainya.(Selalunya IP adress U.S berguna pasal sana lagi banyak dapat offer)



Keburukan:

1) Connection Internet macam slow kerana gila sedikit pasal ada dua IP adress yang berbeza (satu ori, satu buatan)

2) PC anda boleh terkena Virus ataupun DiHack oleh orang lain.

3)Ambil masa kerana kadangkala dari IP adress list yang kita dah copy dan paste mungkin dah dipakai,offline ataupun tak kena dengan tujuan kita sama ada nak download, online game atau sebagainya

Ini je yang dapat aku kongsikan dan kalau ada yang dah buat tak berjaya cuma komen je..atau kalau ada blog2 yang len dah buat sorry ye...cuma hari ini idea aku...